lørdag den 29. marts 2008

Gaven tilo Mormor


Kun fire knapper på ny mobil til ældre.


Store knapper, stor skrift og kun de funktioner, man har brug for, skal gøre østrigsk mobiltelefon til et hit blandt ældre.
Store knapper. Få og enkle funktioner. Det skal sælge 40.000 mobiltelefoner særligt udviklet til ældre i Danmark alene i år.
Det østrigske familieforetagende, Emporia, har til dato investeret fem millioner euro og fem år i at udvikle særlige mobiltelefoner med få men store knapper, stor skrift og uden alle de mange funktioner, som flertallet alligevel ikke bruger. Nu forhandles de i Danmark gennem TDCs butikker. Ældresagen har hjulpet med at udvikle den danske udgave, og danske Ole Wolff Elektronik har udviklet de særlige højttalere i telefonen, som reducerer hylen og baggrundsstøj kraftigt.
Bag Emporia Telecom står Eveline Pupeter-Fellner og hendes mand, Albert, der i 1991 begyndte at producere fastnettelefoner.
»Hverken Nokia eller Sony Ericsson tager hånd om de ældre. For dem er gruppen en niche, der er for lille. Derfor satser vi her, selv om det er svært at overbevise teleselskaberne om at tage telefonen i deres sortiment. De satser på de unge, skøre, smukke og har ikke plads til de ældre og langsomme. Det er ikke sexy nok,« siger Eveline Pupeter-Fellner, selv om ældre faktisk bruger telefonen meget, når de først har lært den at kende.
Der er 120 millioner ældre over 65 år i Europa.
Emporias første mobiltelefon, EmporiaLife, har på tre måneder solgt 3.000 eksemplarer i »Nokialand«, Finland, hvor man faktisk har slået sydkoreanske LG, og den er blandt de 30 mest solgte telefoner i Østrig.
»Siden den kom på markedet i Østrig i 2007, har vi i17 lande solgt 150.000 telefoner, og de fem millioner euro, vi har investeret i at udvikle den, er nu tjent hjem igen, selv om det ikke har været så let at nå målgruppen, som vi troede. Det kræver meget information,« konstaterer Eveline Pupeter-Fellner, der er administrerende direktør for Emporia Telecom.
Kun fire knapper
Den sorte, udskydelige telefon har blot fire knapper, hvormed man klarer 85 procent af det, de fleste bruger en mobiltelefon til. Skærmen har gul baggrund for at skabe bedre kontrast til de store tal eller bogstaver, der skal vises. Selve tastaturet er også stort og dermed nemt at bruge også for handicappede. På topkanten er der knapper til at låse telefonen og bruge den som lommelygte. Når telefonen ringer, blinker lommelygtelyset, og knappen med det grønne telefonrør lyser for at vise, at det er den, man skal trykke på for at tage samtalen.
Menuen rummer kun fire punkter: SMS-tekstbeskeder, opkaldsoplysninger (hvem har ringet hvornår), telefonbogen og indstillinger. Telefonbogen kan gemme en top 10-liste over de numre, man hyppigst anvender, og familie og venner kan sende en særligt udformet SMS-besked med deres navn og telefonnummer, så det selv »hopper« ind i telefonbogen. Ringetonerne er valgt, så også folk, der har svært ved at høre, kan bruge dem. Endelig kan det indbyggede batteri tages ud og erstattes af tre små batterier fra benzintanken, hvis man glemmer at lade telefonen op.
Bag på telefonen er en stor, rød nødhjælpsknap. Trykker man den ind i tre sekunder, sender telefonen automatisk en SMS-tekstbesked til det første af fem indprogrammerede numre om, at der er en nødhjælpssamtale på vej. Derefter ringer den automatisk op til de fem numre i rækkefølge, indtil nogen svarer, så man kan tilkalde hjælp.
Emporia har hovedsæde i Linz i det sydlige Østrig. Her har de 40 medarbejdere designet telefonen, der vandt det tyske Industriforums designpris. Selve produktionen sker i Kina. Plejehjemsbeboere, læger, ørelæger m.fl. har været rådført undervejs.
Den første model sælges gennem TDC-butikkerne for 1.999 kroner uden abonnement eller for mellem 299 og 699 kroner med abonnement. ..

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Seniorland sælger også nogle gode mormor mobiler.

Anonym sagde ...

Seniorland sælger også nogle gode mormor mobiler.